Despre blog
Aceste pagini au fost create pentru a împărtăşi cu ceilalţi cărţi pe care le-am citit şi pe care le consider importante, cărţi cu care am crescut în minte şi în suflet. Vă aștept cu interes părerile și recomandările de cărți esențiale.
marți, 19 iunie 2012
"Germinal" de Émile Zola
"Germinal" este considerat cel mai semnificativ roman al lui Émile Zola fiind povestea revoltei unor mineri din norul Franţei care erau exploataţi de proprietarul minei. "Germinal" este prima lună de primăvară din calendarul francez republican, iar utilizarea sa aici înseamnă un nou început, o sămânţă pentru un viitor mai bun.
Cartea este o ediţie rusească în franceză, din anul 1949, cu coperţi cartonate.
Aruncă o privire înăuntru !
Număr de pagini: 530
"Jurnalul unei scriitoare" de Virginia Wolf
Virginia Wolf este una din cele mai de seamă scriitoare a secolului XX, o figură importantă în cercurile literare, prietenă cu Lytton Strachey, John Maynard Keynes, Katherine Mansfield. În acea vreme, faptul că o femeie scria atât de bine încă era primit de cercurile criticilor uneori cu scepticism, iar alteori cu invidie.
Ea îşi doreşte ca jurnalul său să fie "Ceva suplu dar nu neîngrijit, destul de elastic încât să cuprindă orice lucru, minor sau frumos ce-mi trece prin minte. Aş dori să fie aidoma unui pupitru vechi şi adânc, sau unui geamantan încăpător în care arunci o sumedenie de nimicuri fără să te mai uiţi la ele. Aş vrea să revin după un an sau doi şi să aflu că lucrurile s-au orînduit singure, s-au înfrumuseţat şi s-au contopit, aşa cum se întâmplă întotdeauna într-un mod misterios, formând un tipar destul de transparent pentru a oglindi lumina vieţii noastre şi rămânând totodată structuri ferme, cu independenţa unei opere de artă."
El conţine însemnări dintre anii 1918 şi 1941 din care desprindem stilul de viaţă al scriitorilor din acea vreme; se povestesc întâlniri, discuţii, atitudini ale celor din cercul său de prieteni.
Pe de altă parte, Jurnalul conţine multă analiză a cărţilor citite de Virginia Wolf, ce sentimente sau gânduri îi provoacă şi uneori critici aspre la adresa unora dintre ele. Pe lângă faptul că citeşte toate aceste opere ale unor scriitori vechi sau contemporani, ea este profund interesată şi de biografia acestora, fiind conştientă că opera este nedespărţită şi tot timpul influenţată de viaţa celui care o produce.
Prin acest jurnal, ea însăşi îşi expune biografia, impulsurile interioare şi izvoarele operei sale, stările provocate de succesul unei cărţi sau respingerea sa de către edituri. Pe tot parcursul vieţii scriitoarea este pusă în situaţia de alege să scrie exact ce crede şi cum îi place şi cererile de a face compromisuri, de a schimba ici şi colo, mai ales în articolele trimise la diverse publicaţii. Decizia luată de fiecare dată este de a rezista tentaţiei de a fi o scriitoare populară, dar neloială propriilor credinţe şi formulări. Cu toate acestea, criticile şi neacceptarea unora din scrierile sale câteodată o demoralizează, influenţând negativ creaţia literară.
Aruncă o privire înăuntru !
Număr de pagini: 426
Etichete:
memorii
Abonați-vă la:
Postări (Atom)